Välilihan hierontaohje
Välilihan hieronta tulisi aloittaa noin kuusi viikkoa ennen laskettua aikaa. Hierontaa tulisi tehdä kolmesta neljään kertaan viikossa noin neljä minuuttia kerrallaan. Hieronnan voi tehdä itse tai kumppani voi auttaa hieronnassa. Hierontaöljynä voi käyttää esim. pähkinäöljyä tai liukastusvoidetta.
Hieronnassa on tärkeää välilihan alueen lihasten rentona pitäminen ja tarvittavan öljymäärän käyttö. Kylpy ennen hierontaa voi edesauttaa kudosten pehmentymistä. Rennoimman asennon kukin voi etsiä itse, suositeltavaa on puoli-istuva tyynyillä tuettu asento. Hierontaa voi suorittaa myös wc-pöntöllä istuen. On hyvä tutustua aluksi peilin avulla tekniikkaan niin, että ymmärtää kuinka hierontaa tulisi tehdä. Wc- käynti ennen hierontaa on tarpeellinen samoin kuin hyvä käsihygienia. Välilihaa ei saa hieroa hiivainfektion tai jokin muu emätintulehduksen aikana
Hyvin öljytyt sormet työnnetään noin viiden senttimetrin syvyydeltä emättimeen ja venytetään emättimen suuta alaspäin kohti peräaukkoa voimakkain, mutta hellävaraisin U-kirjaimen muotoisin liikkein. Itse hieroen on usein helpompi käyttää peukaloita, mutta kumppanin voi olla helpompi käyttää etusormia. Tärkeää on muistaa rentouttaa lihakset.
Hieronnan aikana on hyvä kokeilla sormien painamista suoraan peräaukkoa kohden. Se helpottaa tunnistamaan samantyylistä kihelmöivää tunnetta joka tulee syntyvän lapsen pään tullessa ulos emättimestä. Hieronnan ei tule sattua. Väliliha tuntuu aluksi tiukalta, mutta ajan myötä hieronta tuottaa tulosta: väliliha on joustavampi ja rentoutuneempi.
Aluksi kudos voi tuntua hyvin tiukalta, mutta harjoittelun ja ajan myötä kudokset rentoutuvat ja venyvät. Parin viikon aikana hieronnassa koetut ongelmat tyypillisesti katoavat. tutustuminen omaan kehoon välilihan hieronnan avulla voi myös auttaa synnytyksessä rentoutumaan ja osallistumaan aktiivisemmin vauvan syntymään.